Enunț halucinant formulat de un profesor doctor din Institutul Național de Medicină Sportivă: Ekeng era bolnav când a intrat la noi în institut!

Enunț halucinant formulat de un profesor doctor din Institutul Național de Medicină Sportivă: Ekeng era bolnav când a intrat la noi în institut!
  • Publicat:
  • Actualizat:

În ziua în care ProSport a discutat cu profesorul doctor Anca Ionescu, pe holurile Institutului Național de Medicină Sportivă plutea încă tensiunea creată de cearta violentă dintre directorul adjunct Simona Nanoveanu și doctorul Adriana Maria Marinescu. Cardiologul acuză că directorul Răzvan Bușneag și directoarea Nanoveanu nu au aviz de liberă practică și că institutul funcționează ilegal. În replică, în interviurile date după moartea lui Patrick Ekeng, conducerea INMS a indus dicret în discuție ideea că Marinescu nu a văzut anomaliile descoperite la autopsie. Anca Ionescu are biroul perete în perete cu cel al directorilor. Este președintele Societății de Medicină Sportivă din România încă din 2005 și consideră că examenul EKG făcut de Ekeng pe 12 ianuarie 2016 conținea semne patologice. Ideea că doctorița Marinescu nu a simțit pericolul ascuns în ventriculele africanului revine pregnant printre rândurile interviului de mai jos.


Profesorul doctor Anca Ionescu este coordonatorul național al rezidențiatelor în medicină sportivă
 

Cum e posibil ca un sportiv care este controlat în institut și care primește o viză medicală pentru șase luni să moară după patru luni? Primele date de la autopsie vorbesc despre un cord mărit, despre probleme cardiace nedepistate.
În primul rând, din păcate asta este moartea subită. Este o realitate în lumea sportului. Are o incidență de 3 la 100.000. Statistic, cele mai multe cazuri sunt la fotbaliști, 60 la sută. Din păcate, cei mai mulți nu pot fi resuscitați chiar în condițiile cele mai bune. Eu nu comentez ce s-a întâmplat în cazul ăsta…Sigur, salvarea a venit târziu. Problema este că, potrivit literaturii de specialitate, cordul sportivilor este mai greu de reanimat decât la oamenii obișnuiți.

De ce?
Pentru că la ei, pentru a face sport de performanță despre care știe toată lumea că nu este o stare de sănătate, apar niște adaptări ale organelor și în primul rând ale inimii. Organele își duc limita de funcționare până la extrem. În momentul în care intervine o problemă de patologie, lucrurile sunt mai rele.

În cazul lui Ekeng despre ce vorbim?
Din păcate, dacă el ar fi făcut mai multe investigații s-ar fi aflat…

Ce investigații?
În primul rând este vorba despre discordanța ecografiei pe care el a obținut-o…

Nu aici, în institut…
Nu aici. La noi, medicul cardiolog nu are competență să facă și așa îi trimitem…

Doctorul cardiolog Marinescu nu are competență sau nu are aparatura necesară?
Nu are competență. Și cardiologii fac ecografie, dar mai există această ecografie transesofagiană care-ți arată lucruri. Pentru asta, trebuie să ai o pregătire. Există o mare discrepanță între rezultatul ecografic care s-a adus la institut și care era perfect normal și ceea ce s-a găsit la autopsie. Este imposibil ca în patru luni să existe această modificare. Am citit și niște declarații ale doctorului că „ecografia se face în diastolă și moartea a fost în sistolă”. Imposibil să fie atât de mare diferența! Nu știu ce s-a întâmplat…

Un cord nu poate crește în patru luni atât de mult?
Nu, exclus! Apropo de comentariile că el era tânăr. Era tânăr, dar juca de mult fotbal. Vedeți, și asta e trist. A trecut prin atâtea centre, în Franța, Elveția, Spania…El a venit cu aceste lucruri. Cine știe de când or fi fost?!

Aici e un punct nevralgic al institutului. Își asumă o viză pe o constatare a cuiva din exterior care poate fi subiectiv, fiind legat prin contract de clubul care vrea să legitimeze jucătorul.
Da. Și, din păcate, nici noi nu putem să spunem: „Du-te la medicul ăla care are experiență!”. Cardiologia sportivă are particularități pe care, din păcate, medicul institutului (n.red. – Marinescu) nu le acceptă. Ea spune, spre exemplu, că nu există criterii. Există un grup de cardiologie sportivă în cadrul Societății Europene de Cardiologie care a fixat din 2012 criterii EKG bine stabilite. EKG e primul examen, e obligatoriu. Ecografia nici măcar nu e obligatorie din cauza costurilor. La fel e și în altă parte, nu doar în România.

Spuneți că examenul EKG este esențial?
Principalul examen de selecție la sportivi este examenul EKG în 12 derivații. Acest EKG la sportivi are particularități pe care trebuie să le cunoști și care nu s-au învățat până acum în specialitatea de cardiologie. Trebuia să te informezi. De acum încolo va deveni probabil o subspecialitate. Din acest an, există și formație de cardiologie sportivă la Londra. Cine își permite. Dacă vrei să lucrezi cu sportivii, ești obligat să cunoști particularitățile. Criteriile astea au fost stabilite în 2012 și îmbunătățite anul acesta pe baza experiențelor întâlnite de-a lungul anilor.

Ați văzut fișa lui Ekeng?
Am văzut fișa lui.

Înțeleg că pe EKG-ul făcut aici există o anumită tulburare pentru care a și fost trimis la ecocardiografie.
Nu. Așa cum a afirmat doamna doctor în acea fișă, că tulburările sunt fenotipice (n.red. – determinate de baza ereditară și de condițiile de mediu) pentru rasa lui. Dar nu este așa.

De ce?
Conform criteriilor despre care vă vorbeam, iar eu fac aceste lucruri la cursurile rezidenților, trebuie să-ți trezească suspiciunea că ceva nu este în regulă. E adevărat că există niște modificări fenotipice la rasa neagră…Există niște T-uri negative, dar în anumite derivații. Când apare în alte derivații, cum ar fi derivațiile periferice, nu pot să fie niciodată normale. Nici măcar pentru negri.

Ekeng avea în derivațiile periferice?
Da! În V4, V6. Deci astea sunt lucruri scrise, nu spuse de mine. Doamna doctor a și spus că ea l-a trimis doar așa, să-i facă și o ecografie. Rezultatul a venit care a venit și i-au dat…

Rezultatul ecografiei l-ați văzut?
Mmmm…Nu l-am văzut descris, am văzut un perete de 11 milimetri, în loc de cel de 24, cât a avut el.

Diferența asta ce semnificație are?
Când acest perete are un perete de până în 11 milimetri, inclusiv, înseamnă că persoana respectivă are un cord ok. Când acest perete, sept interventricular, este de 12, 13, 14 milimetri, e o așa numită zonă gri. Trebuie să vedem dacă această mărire este un cord sportiv sau este o problemă de patologie. Peste 14, cu ochii închiși este cardiopatie hipertrofică. Cardiopatia hipertrofică este principala cauză de deces în moartea subită până în 35 de ani. Asta peste tot, la europeni, la americani…Un perete peste 14 milimetri mie în sută este boală. El era bolnav, din păcate. De mult.

Acest lucru se vede sigur la ecocardiografie?
Da, sigur. Se vede.

Adică nu trebuie să ai inima în mână pentru a constata asta…
Nu. Poate nu vezi atât de mult, dar ceva trebuie să vezi.

Cum e posibil ca nimeni să nu vadă această problemă gravă?
V-am spus…Poate pe viitor se va putea să se lucreze cu persoane care văd sportivi și îi văd foarte bine.

Cazul copilului cu 7.000 de extrasistole

Persoane din institut?
Nu, nu de aici. Cardiologi. Un doctor de medicină sportivă nu are voie să facă asta. Se spune că nu este democratic să-l trimiți pe un sportiv, dar poate mai bine să-l trimitem totuși…Sau măcar să se sugereze: „Persoana cutare sau cutare are mai multă experiență”. Evident, te duci la cine dorești. Știu că nu e ușor. Nu e ușoară nici cardiologia. Apar foarte multe modificări care sunt adaptare la efort. Poate nu ar fi rău să vă citesc ce a scris doamna doctor pe o altă fișă, în 2015. „Societatea europeană de cardiologie nu a formulat criterii de participare la activitățile sportive. Nu sunt alte indicații de interpretare de interpretare ecocord și holter EKG”. E vorba despre un copil care avea foarte multe…

Putem să fotografiem această fișă?
Nu știu, mă mai gândesc.

Ok…
E vorba despre un copil care avea foarte multe extrasistole. Avea 15 ani. A fost mare scandal pentru că un medic de medinică sportivă l-a oprit de la efort.

Cine l-a oprit?
Doctorița Georgescu.

De ce l-a oprit?
L-a oprit timp de 30 de zile pentru că avea pe holter 7.000 de extrasistole. În criteriile Seattle, se scrie clar că peste 2000 de extrasistole, sportivul este oprit. Repaus. Nu spune că îl scoți din viața sportivă, dar trebuie oprit și văzut ce se întâmplă.

Doctorul Georgescu l-a văzut după doctorul Maria Marinescu?
Da, după. De aceea a fost supărată și l-a înverșunat pe părinte să facă reclamație la Colegiul Medicilor.

A făcut?
Da. A fost chemată doamna doctor Georgescu și i s-a dat dreptate. (Citește dintr-un document de la Colegiul Medicilor în care se scrie: „Doamna doctor Georgescu a procedat corect în conformitate cu ghidul de interpretare al EKG la atleți). În ultimii 10 ani au început să se așeze lucrurile pe niște criterii clare. Tu, ca doctor, trebuie să colaborezi, să discuți. Mai nou, Societatea Europeană oferă printr-o companie softuri care interpretează aceste criterii și ele te atenționează și pe urma tu vezi ce mai este de interpretat.


În hârtia asta, doamna doctor spune că nu există aceste criterii. Din păcare, doamna doctor (n.red. – Marinescu) spune tot timpul că noi suntem ilegali, că nu există specialitatea de medicină sportivă. Că e desființată catedra. Nu doar că nu e desființată. În fiecare an am 9-10 rezidenți. Anul acesta, am cursuri la Facultatea de Medicină.

Numărul de 7.000 nu are nicio semnificație. Se ia conform cu numărul de bătăi pe zi. Dacă la 7 ani sau 10 ani are 80.000 de bătăi, 7.000 este foarte bine. Este sub 18 la sută și este sub limitele normale. Nu are nicio semnificație
Adriana Maria Marinescu, despre cazul invocat de Anca Ionescu

 

De cât timp sunteți colegă cu doctorul Marinescu?
Nu știu să vă spun, dar ea susține tot timpul că nu-și recunoaște fișa postului, nu recunoaște regulamentul acestui institut. Am încercat să vorbesc cu ea, dar niciodată nu a dorit…Această specialitate nu s-a făcut decât în timpul rezidențiatului. Nicio noțiune nu ai din facultate. Nu e normal când vii în această familie să dorești să știi ce se întâmplă? Ce e ăla efort…Pe mine, ca specialist, mă doare că nu vrea să țină cont e particularitățile sportivului. Trebuie să țină seamă de ce e acela efort, ce fac oamenii ăștia.

Doctorul Marinescu lucrează din 2003 și vede sportivi zilnic. Nu cred că nu știe ce înseamnă efort.
Nu pot să vă spun câte…Pe urmă, vreau să…

Ce ați vrut să spuneți?
Câte dosare… Au venit oameni cu lucruri care nu trebuiau lăsate. Aveau modificări care…

Valeriu Iftime, patronul de la FC Botoșani, a declarat că cluburile de fotbal conving doctorii de la INMS să dea vize jucătorilor africani, deși doctorii sunt tentați să refuze.
Așa ceva nu cred. Ok, fiecare e liber să declare ce vrea. Nu cred că se poate acest lucru pentru că fiecare om are o conștință și vrea să se ducă să doarmă liniștit acasă.

Fotbalistul Wilfried Kanon și-a luat viza în 2012 și 2013 la INMS, deși nu o primise în Italia la Empoli. Mai mulți cardiologi din România i-au spus că va muri dacă joacă fotbal…
Înseamnă că a trecut în aceleași condiții. Să știți că au trecut foarte multe dosare așa…Cum îl cheamă? M-ați făcut curios. O să mă uit în arhivă. Să știți oricum că niciunul dintre sportivii care au murit până să vină doamna doctor Marinescu aici nu au fost văzuți în institut.

Hîldan?
Nu a fost văzut aici! A fost văzut în privat, la Medi…nu știu care. El a avut niște tulburări de ritm cardiac ventriculare. Ce îți afișează pe EKG sistola poate să mai fie fiziologic. Ce-ți afișează ventriculele nu e în ordine. Trebuie stop. În mod normal, dacă ar fi fost văzut aici…Nu știu de ce s-a dus acolo, de aparate, de în sfârșit. Dacă l-ar fi văzut doctorița Pufulete i-ar fi spus Stop! Du-te acasă! Faci pauză! Acolo a fost văzut vineri și a rămas ca doctorul de la Dinamo urma să se ducă luni să ia rezultatele. A luat rezultatele, dar fotbalistul era deja mort. Nu poți lăsa un sportiv pentru altă zi, nu poți băga fișa în dosar. Îl oprești atunci, pe loc. Asta e prima parte. A doua parte este că trebuie să știi ce vezi. 

Vă simțit confortabil că lucrați într-un institut care a dat o viză unui sportiv care a murit?
(Ia o secundă de pauză) Pot să spun că îmi pare rău pentru el că s-a întâmplat acest lucru. Că…poate să nu mai facă sport, dar să trăiască.  Din păcate, acest lucru se poate întâmpla în multe locuri. Mi-aș dori să existe un examen cardiologic mai corect pe viitor.

Cinci minute mai târziu, reacția Adrianei Marinescu la ipoteza colegei sale de institut a fost la fel de surprinzătoare:

„Ionescu? Nu cunosc așa ceva. Dacă este doctorița care a fost dată afară de profesorul Vinereanu (n.r. – prorectorul Dragoș Vinereanu de la Universitatea de Medicină și Farmacie Carol Davila) nu știu cine e. Noi nu avem voie ca medici să dăm relații despre starea unui bolnav decât Colegiului și Ministerului Sănătății. În momentul în care se desecretizează un dosar, ei au dreptul să facă public acest lucru.  Dacă doctorița respectivă a spus, e treaba ei! Înseamnă că o fi consultat pacientul. La mine, pacientul nu era bolnav. Nu cunosc cine este doctorița Ionescu. În orice caz, știu că o asemenea doctoriță a fost dată afară de la Facultatea Carol Davila pentru că nu este disciplina de medicină sportivă”.

A doua zi după acest interviu, conflictul dintre conducere și doctorul Marinescu a degenerat. Considerându-se amenințată cu moartea, directoarea Nanoveanu a chemat poliția. Agenții de la secția 9 au venit în bulevardul Basarabia, dar au găsit ușa închisă pe dinăuntru. „Lor le-a deschis, a vorbit cu ei”, a declarat, joi, Simona Nanoveanu într-o discuție cu ProSport pe care o veți putea vedea în zilele următoare.

Directoarea spune că intenționează să o acționeze în judecată pe Adriana Marinescu. În timp de doctorii de la INMS se acuză reciproc, compania de asigurări Allianz Țiriac refuză să plătească suma de 10.000 de euro care i s-ar cuveni familiei lui Patrick Ekeng, sumă prevăzută în polița colectivă, nu individuală, în cazul de deces al fotbalistului de 26 de ani. 

În cabinetul său în care nu au voie să intre minori, Adriana Marinescu spune: „Omul ăla (n.r. – Ekeng) a fost normal”.

Costin Ștucan / Redactor
Urmărește ProSport.ro pe Google News
Știri despre
Pe aceeași temă
Connect-R, ANULAT de Kiss FM după ce a felicitat românii care au ieșit la vot! L-au exclus din concert: „Jos CenzURA”
Connect-R, ANULAT de Kiss FM după ce a felicitat românii care au ieșit la vot! L-au exclus din concert: „Jos…
Surpriză! Liță Dumitru a numit cel mai bun fotbalist român al momentului: ”Altul nu văd”
Surpriză! Liță Dumitru a numit cel mai bun fotbalist român al momentului: ”Altul nu văd”
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Văru Săndel dezvăluie cum și-a împărțit Silviu Prigoană averea: “Honorius a moștenit afacerile, ceilalți…” | EXCLUSIV
Atacantul care l-a dat pe spate pe Adrian Mutu: „Este un animal! Cel mai puternic dintre toți”
Atacantul care l-a dat pe spate pe Adrian Mutu: „Este un animal! Cel mai puternic dintre toți”
Cristi Borcea revine în Superligă! Vestea zilei în fotbalul românesc
Cristi Borcea revine în Superligă! Vestea zilei în fotbalul românesc
Bogdan Cosmescu a spus ce a ales la alegerile prezidenţiale! Discuţie
Bogdan Cosmescu a spus ce a ales la alegerile prezidenţiale! Discuţie "aprinsă" la 3 SportCast: "Mi se părea aberant /…
Mama Antoniei arată superb la 57 de ani. Ce dietă ține Denise Iacobescu și care e alimentul la care a renunțat definitiv
Mama Antoniei arată superb la 57 de ani. Ce dietă ține Denise Iacobescu și care e alimentul la care a…
Sorin Ovidiu Vîntu o DISTRUGE pe Elena Lasconi: ‘O PROASTĂ!  Îmi cer scuze de la toate femeile din țara asta’
Sorin Ovidiu Vîntu o DISTRUGE pe Elena Lasconi: ‘O PROASTĂ! Îmi cer scuze de la toate femeile din țara asta’
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
BANCUL ZILEI. Profesoara către Bulă: -Măi puturosule, cum poţi să dormi la mine la oră?
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR:
Cristian Pîrvulescu, despre demersul lui Cristian Terheş şi decizia CCR: "Este evident, se încearcă relansarea candidaturii lui Ciolacu"
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
ADEVĂRUL despre UNIREA Bucovinei cu România! „Eram în contact cu...
Suntem luaţi de proşti! Fiul lui Ion Ţiriac a izbucnit în scandalul momentului. Şi-a amintit de drama Simonei Halep
Suntem luaţi de proşti! Fiul lui Ion Ţiriac a izbucnit în scandalul momentului. Şi-a amintit de drama Simonei Halep
Chipul lui Călin Georgescu, analizat de un specialist. Ce spun ochii, sprâncenele și buzele despre caracterul lui
Chipul lui Călin Georgescu, analizat de un specialist. Ce spun ochii, sprâncenele și buzele despre caracterul lui
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
Călin Georgescu a intrat în panică. Decizia care-l blochează: E singura cale!
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe afară din cimitir
VIDEO ”Scoateți capacul! Dați-mi fata înapoi!” Imagini zdrobitoare de la mormântul Andreei Cuciuc! Mama sa a fost cărată pe brațe…
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Detaliul neobservat din clipul lui Călin Georgescu! Ce are în spate și ce semnifică
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
Mario & Luigi Brothership Review: când e frate lângă frate
PSV face istorie în Liga Campionilor. Statisticile remarcabile ale ultimei etape
PSV face istorie în Liga Campionilor. Statisticile remarcabile ale ultimei etape
Martorul de bord fulg de nea: Când se aprinde și ce trebuie să faci?
Martorul de bord fulg de nea: Când se aprinde și ce trebuie să faci?
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un obiect de decor
Ce semnifică simbolul care apare în videoclipurile lui Călin Georgescu. Este mai mult decât un obiect de decor
×